Nieuws - Ons IJsselstein

Preventietips tegen babbeltrucs

11 oktober '16, 14:45 uur

Babbeltruc

Diefstal door een ‘babbeltruc’ komt in Nederland steeds vaker voor. Onbekenden bellen bij u aan en gebruiken een smoes om binnen te komen. Ze zeggen bijvoorbeeld dat ze van de bank zijn of van de thuiszorg, dat ze de meterstand komen opnemen of ze vragen of hun kind bij u naar het toilet mag. Dieven doen zich soms ook voor als bankmedewerker of reparateur of ze vragen om een glas water of een pen, terwijl een handlanger het huis binnenglipt. Vervolgens stelen zij uw geld of andere waardevolle bezittingen. Deze zogeheten babbeltrucs zijn bedoeld om mensen op te lichten. Het gebeurt voornamelijk aan de deur. Denk niet dat het u niet overkomt, want dieven zijn zeer behendig met hun smoezen.

Bericht uit de karnt van 2 september 2016.

Vrouw (91) slachtoffer van babbeltruc

Een 91-jarige vrouw het slachtoffer geworden van een babbeltruc. Een nog onbekende man belde aan bij haar huis. Hij vertelde het slachtoffer dat haar bankpas vervangen moest worden. Hij wist haar ook de pincode te ontfutselen. Gelukkig bleef de schade beperkt, omdat de bank zag dat er twee keer in korte tijd werd gepind bij twee verschillende banken. De pas werd meteen geblokkeerd.


Tips van de politie
De politie heeft een aantal tips om te voorkomen dat u slachtoffer wordt van een babbeltruc.

o    Kijk voor u uw deur opent, eerst wie heeft aangebeld. Kent u de persoon niet en vertrouwt u het niet? Vraag dan eerst wie hij/zij is en wat hij/zij komt doen. Vertrouwt u het nog niet? Bel dan 112.

o    Zorg dat u de deur op een kier kunt zetten, bijvoorbeeld met een kierstandhouder.

o    Vraag altijd naar een legitimatiebewijs. Ook als iemand zegt dat hij/zij van de gemeente, een bedrijf of instelling is. Heeft iemand geen legitimatie bij zich, maak dan een nieuwe afspraak. Vertrouwt u het niet, bel dan 112.

o    Loop nooit met iemand mee naar buiten. Vaak komen dieven met z’n tweeën. De ene persoon maakt een praatje met u, terwijl de andere uw huis binnensluipt om uw spullen te stelen.

o    Doe uw achterdeur op slot als u alleen thuis bent. Soms komt iemand via de achterdeur uw huis binnen, terwijl u bij de voordeur staat te praten.

o    Geloof niet alles wat mensen tegen u zeggen. Oplichters vertellen vaak mooie of juist heel zielige verhalen.

Naast deze tips wil de gemeente IJsselstein haar inwoners aanvullend  preventie aanbieden tegen deze praktijken. Samen met woningbouwcorporatie Provides en de firma Bluestar bieden wij de mogelijkheid voor de aanschaf van een digitale deurspion van het gerenommeerde merk AXA tegen een aantrekkelijke prijs.

Wat is een deurspion?
Met deze digitale deurspion, kunt u op een helder kleurenscherm van 8 cm zien wie er voor de deur staat. U kunt dan nog makkelijker beslissen of u de deur wel of niet opent.  De digitale deurspion is eenvoudig te monteren op de plek van uw huidige spionnetje.

De AXA digitale deurspion wordt u gemonteerd aangeboden voor € 79,-. Zelf monteren kan natuurlijk ook, dan is hij € 10,- goedkoper. U kunt van deze aanbieding gebruikmaken door rechtstreeks contact op te nemen met de firma Bluestar. U kunt een mail sturen naar [email protected] of bellen met nummer 0318-551802.

Provides

Huurt u een woning van Provides en bent u van plan de digitale deurspion aan te schaffen? Voor het aanbrengen dient u een ZAV formulier in te vullen. Provides zal bij een aanvraag akkoord gaan maar de deurspion niet overnemen bij een verhuizing. Dit formulier is te vinden op de website van Provides www.provides.nl/ik-huur/onderhoud-en-reparaties/zelf-aan-de-slag-zav